
July 2,1998 JUL 2 3 37 

Mr. Ray T. Williamson 
Director, Utilities Division 
Arizona Corporation Commission 
1200 West Washington 
Phoenix, Arizona 85007 

RE: Retail Electric Competition - June 25,1998 Draft of Proposed Rule Revisions 

Dear Mr. Williamson, 

Pursuant to your June 25, 1998 letter, PG&E Energy Services submits the following comments 
with respect to the 1’‘ Draft of proposed revisions to the Retail Electric Competition Rules. 

GENERAL COMMENTS 

On the whole, we complement the Staff on the quality and comprehensiveness of the proposed 
revisions. The new provisions on generation tagging and emissions characteristics are, however, 
problematic and our concerns are addressed below. 

SPECIFIC COMMENTS 

Reporting and Labeling Requirements 

Sections R14-2-1614.A.3 and 10 and Sections R14-2-1618.C.1,2,3,4, 5 ,6 ,7  and E, G.and H 
require generation composition and emissions information for an ESP’s entire sales base. These 
sections must be changed to apply only to that portion of an ESP’s sales for which a marketing 
representation is made to customers about the composition of electricity as in, for instance, a 
renewable product. 

We will generally not know the source of much of the power we are selling. We will largely be 
selling what is known as “system power.” Much of our electricity will be obtained in very active 
trading markets wherein blocks of electricity exchange hands a number of times. Unless we are 
the original purchaser, we will not be able to find out the generation composition or emissions 
information. We cannot require the earlier “owners” of such power to pass along this 
information. 

Clearly, for any product for which we make an environmental quality claim, we will back up that 
claim. In such instances, we will be incurring the extra cost of owning or directly purchasing 
and tracking renewable resources. Such costs will necessarily be borne by customers purchasing 
renewable products for this to be viable in the long run. 
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It is our understanding that these sections of the rules have not been scrutinized in a manner 
similar to most other issues in working group efforts. We would be willing to participate in a 
working group on this issue. PG&E Energy Services is sensitive to environmental issues and we 
believe there are commercially viable environmentally friendly products. We currently have a 
renewable product in testing in California with residential customers. 

Aggregation 

1. Given the overall 20% ceiling on customer eligibility for the first two years, please consider 
reducing the aggregation thresholds back to the original 20 kilowatts (and a corresponding 
monthly maximum of 8,250 kilowatt-hours for those lacking demand meters). 16,500 kilowatt- 
hours is simply too high a threshold. 16,500 at 40 kilowatts demand equates to a 57% load factor 
in the peak month. This means load factors in the other 11 months are likely to significantly 
exceed 57%. We believe competition can benefit most those customers using electricity 
relatively inefficiently today and yet the Commission’s 16,500 kilowatt-hour threshold allows 
only the most efficient customers without demand meters to be eligible. 

2. Please clarify the method for determining a customer’s peak load for eligibility purposes. We 
recommend that the rules in R14-2-1604 Sections A and B insert the word “non-coincident” 
before “peak demand.” Non-coincident is the demand measurement used in existing billing. 
This clarification is needed so that an Affected Utility cannot assert that the Commission meant 
“coincident” peak demand. There are tens of thousands of meters in place that measure “non- 
coincident” peak demand and only a few hundred which measure “coincident” peak demand. 

Rates for Unbundled Services 

Our “cc&n” application presented extensive information and reasons that we had hoped would 
lead to revisions in R14-2-1606.H (Rates for Unbundled Services) to eliminate the concept of a 
cost based single rate for competitively provided services. Such a concept is out of sync with 
commercial reality. In our cc&n application, we indicated we would neither price below short- 
run marginal cost nor price above 30 cents per kilowatt-hour. The latter number we selected 
because it was the penalty amount for the solar portfolio standard. We must have the flexibility 
to price our competitive products between these numbers as market conditions, financing 
products and customer negotiations dictate. If we charge too high a competitive price, customers 
can and will switch to other lower priced providers. That is the difference between competition 
and regulated monopoly. 
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Scheduled Outage Notification 

R14-2- 16 13 .D contains a new requirement for ESP’s to notify customers and the Commission 
about outages and interruptions. This new requirement should be eliminated. First, reliability is 
the responsibility of the Affected Utility and the Independent System Operator and not a non- 
utility ESP. The ESP Service Agreements are the proper forum for providing an Affected Utility 
the financial assurances that imbalances will be compensated for properly. We have already 
provided Commission Staff with draft language that addresses this issue. 

ESP Service Agreements 

To date, no Affected Utility has expressed any interest or willingness to negotiate an ESP 
Service Agreement with us. Obviously, our affiliate Pacific Gas & Electric Company has such 
agreements existing with a number of Arizona utilities. 

The Commission’s revised rules now require such an agreement as a precondition for cc&n 
approval (R14-2-1603 Section F.3). Hence, we request the Commission’s help in motivating the 
Arizona Affected Utilities. We recommend: 

1. The ACC require each affected utility to offer a reasonable standard ESP Service Agreement 
by a date certain, of say, August 1, 1998. 

2. The ACC require each affected utility to offer identical or better terms to new entrants filing 
timely cc&n applications earlier than it offers an ESP Service Agreement to its own affiliate. 

Contracts 

R14-2-1612.C requires “contracts whose term is 1 year or more and for service of 1 MW or more 
must be filed with the Director of the Utilities Division.” We request the Commission eliminate 
this requirement. Alternatively and minimally, the Commission must provide confidentiality for 
filed contracts. 

Buy- Through 

Section R14-2- 1604.H allows an Affected Utility to engage in buy-through arrangements. Given 
other rule revisions, we are now uncertain as to why this provision remains and to whom it 
applies. It appears redundant with direct access service and should be eliminated from the rules. 
If it is not redundant, we must ask what additional benefit buy-through conveys when it if 
offered by an Affected Utility to a customer? We fear it offers beneficial transmission access 
and / or additional price discounts. If buy-through is additionally beneficial, then it is another 
marketing tool for an affected utility to use to retain customers by offering features superior to 
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standard offer. The proposed affiliate rules do not adequately address this concern because buy- 
through originates from within the utility. 

Is it possibly the Commission’s intent for buy-through to apply only to those customers not 
otherwise eligible on January 1, 1999? Is it the Commission’s intent that Affected Utility’s must 
offer the same buy-through terms to a company such as PG&E Energy Services so that we can in 
turn offer identical buy-through arrangements and not be disadvantaged? Please clarify the rules 
for buy-through. 

Unbundled Billing Elements 

We applaud the Staff for requiring that Standard Offer bills display cost elements. We believe 
many Arizona customers will see that they are paying 7 cents, 8 cents or more per kilowatt hour 
for generation alone and will derive incentive to shop elsewhere. 

For Standard Offer bills, please consider combining the “CTC” charge into “generation.” We 
suggest this because: 1) Standard offer customers do not technically pay “CTC” under the rules; 
and 2) “CTC” displayed on direct access bills will be less than the imputed “CTC” on Standard 
Offer tariffs and there is no reason to confuse customers. 

Rule Markups 

Attached are pages 27 and 30 of the Draft rules with suggested deletions and insertions. 

Respectfully submitted, 

PG&E ENERGY SERVICES CORPORATION 

Tom Broderick 

cc: Docket Control 
Larry Robertson 
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B. An Affected Utility shall not provide competitive services. However, this rule does not 
preclude an Affected Utility's affiliate from providing competitive services. 

R14-2-1617 Electric Affiliate Transaction Rules. 
A. Separation: An Affected Utility and its affiliates shall operate as separate corporate 

entities. Books and records shall be kept separate, in accordance with applicable Uniform 
System of Accounts (USOA) and Generally Accepted Accounting Procedures (GAAP). 
The books and records of any utility affiliate shall be open for examination by the 
Commission and its staff consistent with the provisions set forth in A.A.C. R14-2-1614. 

1. An Affected Utility shall not share office space, equipment, services, and systems 
with its affiliates, Qor shall an Affected Utility and its affiliates access any computer 
or  information systems of one another, unless expressly provided for in these rules. 

2. An Affected utility, its parent holding company, or a separate affiliate created solely 
for the purpose of corporate support functions, may share with its affiliates joint 
corporate oversight, governance, ny shared 
support shall be priced, reported and conducted in accordance with all applicable 
Commission pricing and reporting requirements. An Affected Utility shall not use 
shared corporate support functions as a means to transfer confidential information, 
allow preferential treatment, or  create opportunities for cross- 
subsidization of its affiliates. 

3. An Affected Utility shall not trade, promote, or  advertise its affiliate's affiliation 
with the utility, nor allow its name or  logo to be used by the affiliate in any material 
circulated by the affiliate, unless it discloses in plain legible or  audible language, on 
the first page or a t  the first instance the Affected Utility name or  logo appears, that: 

&@* 

a. The affiliate is not the same company as the Affected Utility; and 

b. Customers do not have to buy. the affiliate product in order to continue to 
receive quality regulated serviqes from the 

4. An Affected Utility shall not offer or  provide to its affiliates advertising space in any 
customer written communication unless it provides access to all other unaffiliated 
service providers on the same terms and conditions. 

5. An Affected Utility shall not participate in joint advertising, marketing or  sales with 
its affiliates, or  cause any joint communication and correspondence with any 
existing o r  potential customer. 

6. Except as provided in Section A.2, an Affected Utility and its affiliate shall not 
jointly employ the same employees. This rule applies to Board of Directors and 
corporate officers. However, any board member or  corporate officer of a holding 
company may also serve in the same capacity with the Affected Utility or  its 
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affiliate, but not both. Where the Affected Utility is a multi-state utility, is not a 
member of a holding company structure, and assumes the corporate governance 
functions for its affiliates, the prohibition outlined in this section shall only apply to 
affiliates that operate within Arizona. 

7. Transfer of Goods and Services: to the extent that these rules do not prohibit 
transfer of goods and services between an Affected Utility and its affiliates, all such 
transfers shall be subject to the followihg price provisions: 

a. Transfers from an Affected Utility to an affiliate of goods or  services for sale 
on the open market shall be priced at the lower of cost or  fair market value. 
Transfers from an affiliate to its affiliated utility shall be priced at  the higher 
of cost or  fair market value. 

b. Goods and services produced, purchased o r  developed for sale on the open 
market by the Affected Utility will be provided to its affiliates and 
unaffiliated companies on a nondiscriminatory basis, except as otherwise 
permitted by these rules or applicable law. 

c. Good and services not produced, purchased or  developed for sale by an 
Affected Utility to its affiliates hall be priced a t  fully loaded cost, plus 5% of 
direct labor costs. Transfers from an affiliate to an Affected Utility for such 
goods and services shall be priced at the lower of fully loaded cost or  fair 
market value. 

Compliance Plans: No later than December 31, 1998, each Affected Utility shall file a 
compliance plan with the Commission demonstrating to the procedures and mechanisms 
implemented to ensure that activity prohibited by these rules will not take place. The 
compliance plan shall be submitted to the Utility Division and shall be in effect until a 
determination is made regarding its adequacy under these rules. The compliance plan 
shall thereafter be submitted annually to reflect any material changes. 

1. New Affiliate Compliance Plan: For )each newly created affiliate subject to these 
rules, an Affected Utility shall file a compliance plan to be submitted to the Utility 
Division for review. The compliance plan shall demonstrate how the utility will 
implement these rules with respect to the new affiliate. 

2. No later than December 31,1999, and every year thereafter, an Affected Utility shall 
have audits prepared by independent auditors which verify that the utility is in 
compliance with the rules set forth herein. Audits shall be prepared at shareholder 
expense. 

D. Disclosure: An Affected Utility shall provide customer information to its affiliates and non- 
affiliates on a non-discriminatory basis, provided prior affirmative customer written 
consent is obtained. Any non-customer specific non-public information shall be made 
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If a tariff provision allows for discretion in its application, an Affected Utility shall 
apply that provision equally among its affiliates and all other market participants 
and their respective customers. If there is no discretion in the tariff provision, the 
Affected Utility shall strictly enforce that tariff provision. 

Requests from affiliates and non-affiliated entities and their customers for similar 
services provided by the Affected Utility shall be processed equally and within the 
same time. 

An Affected Utility shall not condition or  otherwise tie the provision of any service 
provided, nor the availability of discounts of rates or other charges o r  fees, rebates 
o r  waivers of terms and conditions of any services, to the taking of any goods or 
services from its affiliates. 

An Affected Utility shall not assign customers to which it currently provides services 
to any affiliate by any means, unless that means is equally available to all 
competitors. 

In the course of business development and customer relations, except as otherwise 
provided for in these rules, an Affected Utility shall 

a. p rov ide leads  to its affiliates; m- e 
b. solicitkg business on behalf of affiliates; 

c. a c q u i r e  information on behalf of, or provide to, its affiliates; and 

d. sharhg- market analysis reports or any non-publicly available reports, 
inclhing but not limited to market, forecast, planning or  strategic reports, 
with its affiliates. 

e 

Any discounted rate, rebate, or  other waiver of a charge o r  fee associated with 
services provided by an Affected Utili@ shall be recorded and maintained, for each 
billing period, with the following inforplation: 

a. name of the entity being provided services; 

b. the affiliate's role in the transaction; 

c. the duration of the discount or  waiver; 

d. the maximum rate; 

e. the rate or  fee actually charged during the billing period; and 

f. the quantity of products or  services scheduled at the discounted rate during 
the billing period for each delivery point. 

~ June 23,1998 Draft 30 



contemporaneously available by an Affected Utility to its affiliates and all other service 
providers on the same terms and conditions. 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

Any list provided by an Affected Utility to its customers which includes or identifies 
the utility's affiliates must include or identify non-affiliated entities as well. If a 
customer request is made, the Affected Utility shall provide the customer with a list 
of all providers of electricity or  utility related goods and services operating in its 
service territory, including its affiliates. 

An Affected Utility may provide non-public supplier information and data which it 
has received from unaffiliated suppliers to its affiliates or  nonaffiliated entities only 
if the utility receives prior authorization from the supplier. 

Except as otherwise provided in these rules, an Affected Utility shall not offer or  
provide customers advice or  assistance with regard to its affiliates or  other service 
providers. 

An Affected Utility shall maintain contemporaneous records documenting all 
tariffed and non-tariffed transactions with its affiliates, including but not limited to, 
all waivers of tariff or  contract provisions and all discounts. These records shall be 
maintained for a period of three years, or longer if required by this Commission or 
another governmental agency. 

An Affected Utility shall maintain a record of all contracts and related bids for the 
provision of work, product or  services to and from a utility to its affiliates for a 
period of three years, or  longer if required by this Commission or another 
governmental agency. 

To the extent that reporting rules imposed by FERC require more detailed 
information or  more expeditious reporting, nothing in these rules shall be construed 
to modify such FERC requirements. 

E. Nondiscrimination: an Affected Utility shall not represent that, as a result of the affiliation 
with the utility, its affiliates or customers of affiliates will receive any treatment different 
from that provided to other, non-affiliated entities or  their customers. An Affected Utility 
shall not provide its affiliates, o r  customers of its affiliates, any preference over non- 
affiliated suppliers or  their customers in the provision of services provided by the utility. 

1. Discounts: Except when made generally available by an Affected Utility through an 
open, competitive bidding process, if the Affected Utility offers a discount or waives 
all or  any part of any charge or fee to its affiliates, or  offers a discount or  waiver for 
a transaction in which its affiliates are involved, the utility shall contemporaneously 
make such discount or  waiver available to all similarly situated market participants. 
All competitors serving the same market as the Affected Utility's affiliates shall be 
offered the same discount as the discount received by the affiliate. 
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