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P.O. Box 1045, Bullhead City, AL LID~JU 
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A Touchstone Energy" Cooperauve 6% 

July 22,2005 ZOO5 JUL 21  P 4 12 

Ms. Colleen A. Ryan, Docket Administr CORP c ~ M ~ ~ $ s ~ o ~ ~  
Docket Control % ~ ~ u ~ ~ ~ ~  CONTROL 
Arizona Corporation Commission 
1200 West Washington Street 
Phoenix, Arizona 85007-2927 

Re: Docket No. E-01750A-04-0929 

Dear Commissions and Officers of the Arizona Corporation Commission: 

Enclosed are an original copy and thirteen (1 3) additional copies of Mohave's letter response to 
the letter inquiry from Mr. Roger Chantel. 

Stephen McArthur 
Comptroller 

Enclosures: One (1) original copy and thirteen (1 3) additional copies of Mohave's response letter 
to Mr. Chantel. 

Sent Today, July 22,2005, to: 
Docket Control 

Copy mailed July 22,2005, to: 
Mr. Roger Chantel 
10001 E. Highway 66 
Kingman, Arizona 8640 1 

Copy mailed July 22,2005, to: 
Curtis, Goodwin, Sullivan & Schwab, P. L. C. 
2712 North 7th Street 
Phoenix, Arizona 85006-1090 



P.O. Box 1045, Bullhead City, AZ 86430 
e l e c t r i c  c o o p e r a t i v e  
A Touchstone Energym Cooperative @ 

July 22,2005 

Mr. Roger Chantel 
10001 E. Hwy66 
Kingman, Arizona 86401 

Re: Information Request 

Dear Mr. Chantel: 

In your letter of July 5,2005, you requested information about Mohave’s tariff regarding 
minimum requirements necessary to qualify for line credit for a line extension. Mohave’s 
Service Rules and Regulations, as approved by the Arizona Corporation Commission, do address 
such situations. Specifically, under Section 106, Line Extensions, subsection H, Special 
Conditions, paragraph 4, the Rules read as follows: 

“When in the Cooperative’s opinion the permanent nature of the customer’s requirement 
for electric service is doubtful, the customer shall be required to enter into a contract with 
the Cooperative and shall advance the entire cost of construction,.including the 
transformers and associated structures. The contract shall include provisions for refund 
upon proof of permanency to the satisfaction of the Cooperative.” 

Clearly, the rule states that the opinion of the Cooperative about permanency is all that is 
required. Several years ago, Mohave determined that we should have a written set of standards 
to follow regarding what would be considered permanent service. With assistance from 
Commission Staff, Mohave developed this set of specific standards, of which you have been 
advised on several occasions. These standards, which have been in place for several years and 
which apply to all consumers, including you, Mr. Chantel, are listed in John William’s letter to 
you dated February 2,2005, as follows: 

“To qualify for the line credit, the following minimum permanent improvements need to 
be in place for each electric service: 
1. An electric meter pole; 
2. A septic tank or sewer hook-up; 
3. A 400 square feet minimum building foundation with footings, or a 400 square foot 
minimum mobile or manufactured home set up permanently off of it’s axles (fifth wheels 
and travel trailers do not qualify).” 

Knowing how you like to spin the facts to fit the situation, Mr. Chantel, you will no doubt make 
some claim now about Mohave malung up its own rules regarding this issue. Any reasonable 
person would recognize this for what it is, and that is the development of a very reasonable 
standard for clarification, even though no such standard or clarification is required. Be clear in 
understanding that all that is required according to the Service Rules and Regulations is that the 
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Cooperative form an opinion regarding permanency. 
Even though I know you have previously been given a copy of the Service Rules and Regulations 
regarding line extensions, and we have discussed these rules in numerous meetings, if you would 
like to come by the office to review those rules again, let us know. If you would llke another 
copy, you should contact the Commission with that request. 
I noted to you during our meeting on June 6,  that we have a concern that you will end up paying 
for all of the line extension costs, with no line extension credit, which should be unnecessary if in 
fact you and your friend do plan to build and live on these properties, as you have indicated is 
your intention. If you want the benefit of the line extension credit, the minimum improvements 
to the two lots are required. Without the improvements, then Mohave’s opinion is that you do 
not intend to have permanent service, and we then must protect the rest of the ratepayers by not 
allowing the line credits. If you still insist on proceeded without the improvements, you will be 
required to pay for the full cost of the line extension prior to construction, and, as noted in the 
line extension agreement mailed to you, you would then have one year during which to complete 
the improvements in order to receive the benefit of the line extension credit. 

Stephen McArthur 
Comptroller 

cc: Arizona Corporation Commission 
Curtis, Goodwin, Sullivan & Schwab, P. L. C. 
Files 


